Ekspozicija iš Šakių rajono kilusiems lakūnams

Share this post


Ekspozicija iš Šakių rajono kilusiems lakūnams

Apie ekspoziciją, skirtą žymiems iš Šakių rajono kilusiems lakūnams, buvo svarstoma jau prieš metus. Broliui ir sesei Liorentams skirtą ekspozicinę vitriną norėjome užpildyti jiems priklausiusiais daiktais. Buvo kreiptasi į Vytauto Didžiojo karo ir Lietuvos aviacijos muziejus.  Deja, ten didžioji dalis saugomos medžiagos yra dokumentinė, o mes ekspozicijoje norėjome  rodyti asmeninius daiktus.  Vėliau sužinojome, kad asmeninių Antaninos Liorentaitės daiktų yra Vinco Kudirkos muziejuje, kuris maloniai sutiko mums juos paskolinti.

Antanina Liorentaitė (1906 – 2003) gimė Šakių apskrityje, Žvirgždaičiuose. A. Liorentaitė 1933 m. rugpjūčio mėnesį gavo licenciją ir tapo pirmąja moterimi lakūne Lietuvoje. Kai kurių autorių tvirtinimu, ji yra ir pirmoji moteris lakūnė Baltijos šalyse, taip pat pirmoji moteris parašiutininkė Lietuvoje. Savo pirmąjį tikrąjį šuolį ji atliko 1936 m. birželio 7 d. Tauragėje. Viktoras Ašmenskis prisimena: „Antanina pirmoji tarp sportininkų parašiutininkų atliko šuolį parašiutu ir „nušluostė nosį“ mums vyrams”.

Ekspozicijoje susipažinsite su A. Liorentaitės gyvenimu tarpukario Lietuvoje, jos pasitraukimo iš Lietuvos istorija bei pamatysite daiktus, kuriuos ji naudojo gyvendama Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Ekspozicijoje galite pamatyti A. Liorentaitės ranka užrašytas datas, kurios buvo jai itin svarbios: pirmasis šuolis su parašiutu, pirmojo savarankiško skrydžio data. Išvysite orginalių lakūnės fotografijų, jai priklausiusį Lietuvos civilinės aviacijos lakūno ženklelį,  grabnyčių žvakę, kurią jai 1944 m., traukiantis iš Lietuvos, įteikė sesuo. Gyvenimą Jungtinėse Amerikos Valstijose iliustruoja karoliai iš smulkių makaronų, lupa skaitymui, o paskutinė  A. Liorentaitės valia išreikšta jos testamente, atskleidžia jos tvirtą asmenybę.

Parengė vyr. fondų saugotoja Skaistė Višinskaitė-Kumštienė

Skip to content