Vaikų vasaros stovykla “Zanavykutis” 2022


Vaikų vasaros stovykla “Zanavykutis” 2022

Rugpjūčio 1 – 5 dienomis   Zanavykų muziejuje vyko  vaikų vasaros stovykla „Zanavykutis“, skirta  8 – 12 m. vaikams. Šios stovyklos veiklų įgyvendinimą finansavo Šakių rajono savivaldybė.

Vaikų vasaros stovykla buvo organizuota siekiant pasiūlyti  vaikams turiningą ir aktyvų  vasaros poilsį, didinti jų motyvaciją mokymuisi bei stiprinti bendruosius gebėjimus ir įgūdžius.

2022 – ieji paskelbti Sūduvos metais, todėl, pasitelkiant krašto tradicijas, papročius, kultūros ir istorijos paveldą, siekėme organizuoti kūrybišką ir prasmingą poilsį, kuris vaikus skatintų pažinti Sūduvos  krašto istorinį palikimą, tradicinę kultūrą, ugdytų kūrybiškumą, skatintų turiningą ir aktyvų laisvalaikio leidimo būdą. Į veiklas buvo įtraukti ir Ukrainos karo pabėgėlių šeimų vaikai.

Stovyklos metu buvo suplanuota daug įvairių veiklų: kūrybiniai užsiėmimai, edukacinės pamokos, ekskursijos, turistiniai žygiai ir išvykos, orientacinės varžybos,  susitikimai.

Vaikai susipažino su zanavykų krašto istoriniu palikimu, tyrinėjo Zyplių dvaro parką, apsilankė  “Varlių namelyje”,  svečiavosi dailininkės Adelės Liepos Kaunaitės  dirbtuvėse,  kur tapė  spalvotus paveikslus ant drobės.

 Į stovyklą buvo atvykę  ir užsiėmimus organizavo Kauno kaniterapijos klubo savanoris Gintaras Mickevičius su savo terapiniais šunimis ir Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos gaisrininkai. Šiuose užsiėmimuose pagrindinis dėmesys buvo skirtas vaikų saugaus elgesio mokymuisi, stovyklautojai sužinojo daug svarbių, naudingų dalykų, dresavimo gudrybių, išmoko įveikti baimę, atsipalaiduoti.

Į muziejų atvykusi kepyklėlės „Gamtos girnos“ savininkė pristatė vaikams mūsų krašto kulinarinį paveldą ir paruošė įtraukiančią edukacinę programą, kuriose patys vaikai kepė meduolius, senovinius vaflius, skystos tešlos sausainius, taip pat išbandė deginimą ant medžio. 

Muziejuje stovyklos dalyviai turėjo galimybę susipažinti su krašto istorija, etnografiniu palikimu, susipažino su garsių krašto asmenybių biografija:  Lietuvos nepriklausomybės akto signatarais, Jonu Jablonskiu, Vincu Kudirka, Antanina ir Jonu Liorentais, Roku Stepolaičiu ir kitais. Stovyklos metu vykusių edukacinių užsiėmimų metu pagaminti darbeliai atiteko dalyviams.

Stovyklos dalyvių  maitinimą organizavo  restoranas „Kuchmistrai“.

Stovyklos vadovė Renata Kutkienė

Skip to content